fredag den 25. august 2017

Langeland som trækrute!

På Facebook under "Langelands fugle" kører denne tråd:

Esben Eriksen‎ til Langelands fugle åbnede tråden med:



Langeland har altid været elendig til at samle de sjældne ørne op, der trækker ud fra Falsterbo. Så elendig at jeg faktisk er blevet lidt træt af det. 10-15 Små Skrigeørne, en Steppeørn, 2 Kongeørne og en Stor Skrigeørn - det er hvad det er blevet til gennem tiderne - sidstnævnte blev endda ikke set, men den var udstyret med sender, og man kunne siden se, at "Tönn" som den hed var fløjet over øen. Langeland er og bliver en ørnemæssig "Tönn kop te". Vi taler 50 års obs!!
Hvad skete der med alle de andre ørne??
"Jamen, de flyver da til Hyllekrog, det ved en hver og videre til Femern!" Nogle gør, men langt fra alle - der bliver forbavsende mange Kongeørne, Kejserørne, Slangeørne, Dværgørne, Store Skrigeørne, Små Skrigeørne og Steppeørne væk fra Stevns til Hyllekrog.
De trækker typisk ind på Stevns i svage nordvestlige eller nordlige vinde og i krystalklart vejr. Har man siddet i en flyver og kigget ned på hele herligheden - så melder en tanke sig: "Hvad skulle afholde sådan en stor frisk ørn fra blot at pløje sig henover himmelen på tværs af det hele?"
Det er en omvej på 60-70 km for en ørn der skal fra Skandinavien til det europæiske kontinent, om man så må sige.
Bonusinfo for vandsky ørne: "Tager du omvejen, så er der aldrig mere end 5 km til land (5 min), hvis du bliver lidt træt eller "skidtmads".
Turen fra Falsterbo til Stevns er svær at undgå, men fra Hyllekrog til Femern?? Hvorfor mere vand end højst nødvendig og med NV eller N vind, så er det da sjovere at flyve mere vestligt for en stor tung ørn.
I mange år har vi bildt hinanden ind, at ørnene fra Stevns flyver til Lolland, hvor ellers?? Det gør de også og Hyllekrog kan lide af dårlig dækning af trækket. Men der må altså stå nogle på Hyllekrog og føle sig lidt snydt!! Der er kun 100 km fra Stevns til Hyllekrog, men de kommer ikke frem alle ørnene.
"Så drejer de op mod vinden og går til Langeland sammen med vågerne..." Her vil jeg så gerne indskyde....i guder, hvor har vi siddet meget på Ristinge og drømt stort i den vejrsituation. Hvad har vi set på 30 år?? For lidt!!
Det er ikke så simpelt - I know, men jeg sidder altså ikke 30 år mere på Ristinge og tæller Musvåger.
Re-think-Langeland - jeg kører til Botofte Strand på den næste Stevnsmelding - og jeg har travlt - for ørnen kommer måske 2 timer efter. "Hvorfor Botofte?" Let at parkere og gode oversigtsforhold.
Det bliver godt!!😎

Henrik Knudsen Ud af boksen tænkning - du er min helt Esben... Spændt på at høre om det bliver hotspottet...god vind

Per Rasmussen Ja, glæder mig til at høre om det giver bonus.

Rene Christensen Problemet for Hyllekrog er at kysten er meget flad. Så hvis vinden ikke er optimal vil mange fugle trække ud ved Rødby Havn og vestover og så har vi der kommer ved Hyllekrog ingen chance for at se dem. Og mange gange går trækket højt og det mindsker og chancerne.

Michael Angel Bjerregaard Esben lurendrejer 😀 håber du lurer dem. 👍

Anders Wiig Nielsen Som Rene skriver gør den flade kyst det svært at finde fuglenes udtrækspunkt. Ådselgribben kunne kun akkurat anes når den vendte over Hyllekrog, fra platformen ved Rødby. Og der er 7 km. 500 m mere, eller en smule uopmærksomhed, og fuglene smutter forbi..

Esben Eriksen Den 11. oktober 2010, havde Stevns en kæmpe dag. Tim Andersen skriver i en kommentar til hans 7.371 Musvåger: "Ny dagsrekord for Stevns (den 17 år gamle rekord var 7329 d. 15. okt. 1993). De kom ualmindelig godt i dag, hele tiden i en ganske smal korridor, som for det meste kom i land lige over os eller umiddelbart nord for (medlys). Da der var flest så det næsten ud som om de dannede fast forbindelse til Sverige. I de 10 minutter vi var optaget af at kikke på Stor Skrigeørn kan der godt være smuttet adskillige hundrede våger uset forbi tælleapparatet. Allerede fra kl. 7.45 kom småflokke af våger ind, men kulminationen kom kl. 12-14 med henholdsvis 3064 og 2168 i de to timer." Den dag kom jeg hjem fra arbejde og nåede at tælle 3.300 Musvåger indtrækkende fra Langeland til Svendborg. Det er sådanne oplevelser, der gør at jeg tænker lidt over om, vi gør det rigtige i svag nordenvind. Den dag skulle man sådan set bare skubbe den afsatte linje på kortet henover Langeland 5-10 km nord, så var passede ruten perfekt.

Lars Tom-Petersen Sunde tanker - det altid godt at prøve noget nyt. Det kan give overraskende resultater. Når man nu ved, at en meget stor del af musvågerne vælger at flyve over Ærø, er det sund fornuft at tænke, at ørnene gør ligesådan. Ærø er urimeligt underbirdet, og vi ved alt for lidt om trækket over øen. Det er dog et faktum, at flere ørne har valgt Ærø-ruten, som med sin langsgående højderyg og forholdsvis korte afstand til Als giver perfekte forhold for de store svæveflyvende rovfugle. I forhold til antal obsdage/timer er der ganske givet set langt flere ørne over Ærø end Langeland. Begge skrigeørne og kongeørn er set på træk over øen. Det vil sige, at en del af ørnene, hvis de først er kommet til Langeland, vælger at krydse øen et sted på midten - Botofte, Rudkøbing, Ristinge er gode bud på obssteder. Akkurat som vi kunne se på skrigeørnen Tönn's rute. Den snød jo stort set alle de store træksteder, hvor birderne står og klumper sig. På Ærø er det noget lettere. Her skal man bare placere sig på et af øens mange bjergtoppe på højderyggen fra Rise til Søby - så vil man have gode chancer for at fange en ørn, der har valgt turen over øen. Selv om man ikke gider at tælle musvåger, er der dog god fornuft i at holde øje med deres trækrute, da ørnene givetvis går samme vej :) .

Lars Tom-Petersen Trækforløbet over Danmark d. 11.-12. oktober 2010 er meget sigende for, hvad der kan ske. Trækket af musvåger gik over en bred front disse to dage, så hvilke af fuglene, der nåede frem til Syd-Fyn og de sydfynske øer kræver nok en nærmere analyse, da der både var stort træk i Nord-Sjælland og ved Stevns. Samlet passerede langt over 10.000 musvåger landet på disse to dage. Toplokaliteterne med over 2000 var d. 11.10 Stevns med op til 8775 + Hillerød 3745 + Skårupøre, Svendborg 2708 og d. 12.10. Helsingør/Vedbæk op til 4000 + Lungholm, Lolland 2102 + Vitsø, Ærø 3096 + Als op til 3250. Dovns Klint måtte "nøjes" med 1618 d. 11. og Hyllekrog med 1460 d. 12. Også Lohals fik en fin dag med 1827 d. 12.

Esben Eriksen Det bliver gætteri, hvor de ørne kommer. Men Langeland og Ærø overpræsterer ikke😂

Lars Tom-Petersen Ørne skal være velkomne over Ærø fra d. 29.8. til 3.9. Jeg tager imod med åbne arme :) .

Jane Ditzel Spændende beretninger at læse. :-)

Jytte Lynge Nielsen Ville ønske jeg var med dig til Botofte Strand og med mad pakke og kikkert. Så spændende....og aldeles fantastisk sted sagde fruen fra Pilegården...nu Rynkeby 🙋😁 pøj pøj

Jan Holm Jensen Det er frisk at tænke nyt ang. trækket af ørne ind over det gamle Fyns Amt! Jeg var een af de fynboer, der tog beslutningen om jeg skulle vælge Nord- eller Sydlangeland, når jeg kørte over Langelandsbroen og så retningen på vindposen på broen. Hvis vinden var nord for vest, valgte jeg Nordlangeland. Men placeringen på Nordlangeland er ikke let, fordi kysten er ret flad over mod Sjælland. Har også været på Stevns og oplevet hvor lidt vinden skal skifte for at trækket fra Falsterbo flytter op og ned af Stevns kyst, som dog vender fortrinsvis med spidsen mod øst. Vigtigst er at være lige syd for indtrækket p.g.a. medlys på Nordlangelands kyst, men Botofte er altså langt nede af kysten. Jeg er flere gange under vågetrækket blevet "lukket inde" helt oppe på Hov Nordstrand, fordi trækket op af dagen gik højere oppe mod nord ved Storebæltsbroen. Jeg mener det vigtigst for Stevns success med store ørne er udmeldingerne fra Falsterbo, og hvis der var tilsvarende bemanding på Stigsnæs, ville Nordlangeland kunne "score" rigtig højt. Det bliver rimelig svært at finde en indtrækkende ørn på Nordlangelands "flade" kyst!


Opdateret kl 16 den 25. august 2017

Ingen kommentarer:

Send en kommentar